“Bescherm je hart boven alles, want uit je hart komt alles voort wat je doet” (Spreuken 4:23)

Hartcoherentie training

Je hart is de bron van het leven. Zonder het kloppend hart ben je dood. Maar ons hart is meer dan een pompende motor. Het heeft zelfs een 'brein', een eigen netwerk van zenuwen die signalen afgeeft richting ons centrale zenuwstelsel. Daardoor heeft het hart invloed op al onze fysieke en mentale levensprocessen. Veel gezondheidsproblemen zijn dan ook te beïnvloeden als we aandacht besteden aan de gezondheid van ons hart. Hartcoherentietraining is een wetenschappelijk bewezen methode waarmee we onze fysieke en mentale gezondheid kunnen verbeteren. Heb jij last van: Acute en chronische pijn, hoofdpijn, terugkerende buikpijn, slapeloosheid, stress, prikkelbare darmsyndroom, angststoornissen, depressie, woedebeheersing, emotionele labiliteit, faalangst, adhd, syndroom van Asperger, astma, fibromyalgie, hoge bloeddruk, diabetes, chronische pijnklachten, burn-out en vermoeidheidsklachten Dan kun jij baat hebben bij hartcoherentietraining.

Wat is hartcoherentie?

Ons hart klopt in een bepaald ritme, een aantal slagen per minuut. Dat is onze hartfrequentie. Nu wordt deze hartfrequentie onder andere beïnvloed door twee delen van het autonome zenuwstelsel. Dat zijn de sympathicus, die zorgt voor actie en de parasympaticus, die zorgt voor rust. Als het lichaam in actie komt, als we het gaspedaal als het ware indrukken, dan versnelt meestal de hartslag, onze ademhaling en onze bloeddruk verhogen. Komt het lichaam weer tot rust, trappen we dus op het rempedaal, dan vertraagt onze hartslag, onze ademhaling komt tot rust en onze bloeddruk daalt. Er worden nog veel meer processen in het lichaam beïnvloed door het autonome zenuwstelsel, onder andere de spijsvertering die vertraagt wanneer het lichaam in actie komt en weer op gang komt wanneer het rempedaal wordt ingedrukt en het tijd is voor herstel.

In het autonome zenuwstelsel zijn sympathicus en parasympaticus als het goed is voortdurend in balans. Dat betekent dat onze hartfrequentie steeds versnelt en dan weer vertraagt. Deze wisseling in versnelling en vertraging noemen we HRV (Hart Ritme Variabiliteit) Deze HRV zegt iets over je gezondheid. Wanneer iemand gestrest is en boos of gefrustreerd verloopt de grafiek van deze HRV grillig en onregelmatig, terwijl de grafiek veel soepeler en regelmatiger verloopt wanneer iemand rustig en ontspannen is. Hoe positiever iemand denkt is des te groter is de HRV, maar ook des te soepeler de verloopt de grafiek. Deze waarde noemen we hartcoherentie. Door middel van ademhalingstechnieken en emotionele zelfregulatie technieken kunnen we onze hartcoherentie trainen en dus onze gezondheid beïnvloeden. Hoe hoger de hartcoherentie, hoe gezonder iemand is.

De hartcoherentie d.m.v. training positief beïnvloeden

Tijdens een training meten we via biofeedback apparatuur jouw HRV en je leert technieken waarmee je je ademhaling kunt sturen. Ook leer je hoe je via emotie-regulatietechnieken je hartcoherentie positief kunt beïnvloeden. Aangezien je via de apparatuur direct respons krijgt en het effect ziet van jouw inspanningen,  kun je meteen aanpassingen doen. Dit is veel doelgerichter dan wanneer je geen effectmeting zou doen en je boekt dus sneller resultaat. Het is bewezen dat je hartcoherentie significant verbetert wanneer je aan hartcoherentietraining doet. Via biofeedback train je maximaal effectief. Zo wordt je dus sneller gezond.

De hartcoherentietraining is het meest effectief bij een serie van minimaal 4 of meer trainingssessies. Hartcoherentietraining is eveneens onderdeel van het ESTA Health Traject: Koester Je Hart, ESTA Health Resettraject en de ESTA Health Kickstart.

Ik wil weten wat hartcoherentie voor mij kan betekenen!

Neem vrijblijvend contact met mij op.